Omnichannel strategie: creëer een consistente klantbeleving

Omnichannel strategieën zijn essentieel voor een consistente klantbeleving over verschillende kanalen. Ontdek de voordelen van een goed geïntegreerde aanpak en hoe deze bijdraagt aan verhoogde klantbetrokkenheid en verkoop.

Omnichannel strategie: creëer een consistente klantbeleving
Katrien Verhoeye - D&K Vision
Katrien Verhoeye Design & social
23.05.2024

Omnichannel strategieën zijn essentieel voor een consistente klantbeleving over verschillende kanalen. Ontdek de voordelen van een goed geïntegreerde aanpak en hoe deze bijdraagt aan verhoogde klantbetrokkenheid en verkoop.

First things first, wat is omnichannel marketing?

Omnichannel marketing biedt een uniforme en geïntegreerde klantbeleving over alle kanalen. Het gaat verder dan enkel aanwezigheid op meerdere platforms en richt zich op de synergie daartussen. Klanten moeten moeiteloos kunnen schakelen tussen online en offline kanalen met een consistente ervaring.

Of een klant nu winkelt in een fysieke winkel, online koopt, de klantenservice belt of een social media post ziet, elke interactie draagt bij aan een samenhangende beleving. Deze aanpak onderscheidt zich van multichannel marketing door de nadruk op integratie en naadloos schakelen tussen kanalen.

Verhoogde klantbetrokkenheid en meer verkoop

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die een omnichannel strategie toepassen, significant hogere klantbetrokkenheid en verkoopresultaten behalen. Zo laten studies zien dat klanten die via drie of meer kanalen met een merk interageren, 250% vaker aankopen doen dan klanten die slechts één kanaal gebruiken.

"Klanten die via drie of meer kanalen met een merk interageren, doen 250% vaker aankopen."

Bovendien ligt de klantretentie bij deze bedrijven op 90%, in vergelijking met 33% voor bedrijven die geen omnichannel strategie toepassen (bron: MoEngage: MoEngage).

Begrijp het gedrag van je klanten en optimaliseer je kanalen daarop

Bedrijven die omnichannel strategieën implementeren, krijgen diepgaand inzicht in het klantgedrag en hun voorkeuren. Dit helpt hen om hun marketing- en verkoopinspanningen te optimaliseren. Uit een studie van McKinsey blijkt dat consumenten die meerdere kanalen gebruiken gemiddeld 4% meer uitgeven in fysieke winkels en 10% meer online, vergeleken met klanten die slechts één kanaal gebruiken (bron: McKinsey & Company - McKinsey).

Verhoogde winkelbezoeken en online conversies

Door een naadloze ervaring te bieden tussen online en offline kanalen, kunnen bedrijven meer winkelbezoeken en online conversies stimuleren. Google ontdekte dat omnichannel strategieën leiden tot 80% meer winkelbezoeken, wat aantoont hoe belangrijk het is om een geïntegreerde benadering te hebben (bron: Shopify - Shopify).

"Omnichannel strategieën leiden tot 80% meer winkelbezoeken."

Opvallende trends in het consumentengedrag

Het consumentengedrag blijft zich ontwikkelen, met opvallende verschuivingen naar mobiel- en videocontentconsumptie. Het gebruik van mobiele apparaten voor online winkelen steeg met 20%, terwijl de betrokkenheid bij videocontent op platforms zoals YouTube en TikTok met 25% toenam.

  • 60% van alle online aankopen werd gedaan via mobiele apparaten
  • 75% van de consumenten geeft de voorkeur aan videocontent boven tekstgebaseerde content
  • 72% van de consumenten geeft de voorkeur aan video om meer te leren over producten of diensten
  • Kijkers onthouden 95% van een boodschap die via video wordt overgebracht
  • Meer dan 70% van Generatie Z kijkt dagelijks meer dan drie uur online video's
  • 65% van de consumenten willen nieuwe producten ontdekken via advertenties op sociale media

Ben je klaar om de volgende stap te zetten en jouw omnichannel strategie te optimaliseren? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen groeien!

(bron: Vidico, Techjury, Hubspot)

Alle blogs