E-mailmarketing: de sleutel tot klantenbeleving in België

E-mailmarketing blijft onmisbaar voor een sterke klantenbeleving in België. In dit artikel ontdek je waarom e-mail het favoriete kanaal is voor consumenten en hoe je jouw e-mailstrategie kunt optimaliseren om meer betrokkenheid te creëren.

E-mailmarketing: de sleutel tot klantenbeleving in België
Filip Breckx - D&K Vision
Filip Breckx Digital Specialist
09.10.2024

E-mail blijft een van de krachtigste communicatiemiddelen tussen merken en hun klanten, vooral in de Belgische markt. Uit een nieuwe studie van Sinch Mailgun blijkt dat consumenten de voorkeur geven aan e-mail voor zowel promoties als informatieve communicatie van hun favoriete merken. Maar waarom is dit zo belangrijk voor jouw merk? En hoe kan je jouw e-mailstrategie optimaliseren om een betere klantenervaring te bieden?

E-mail: Het favoriete communicatiekanaal

E-mail is veruit het populairste kanaal voor merkcommunicatie. Volgens de studie ontvangen 75,4% van de consumenten hun promoties en merkupdates het liefst via hun inbox. Dit steekt met kop en schouders boven andere kanalen zoals sms (19,2%) en social media (15,8%) uit.

Consumenten willen nieuwe zaken ontdekken, beleven en promoties ontvangen via e-mail.

Voorkeurskanalen voor communicatie met merken:

Op welk apparaat lezen consumenten hun e-mails?

Het apparaat waarop de consument zijn e-mails leest, speelt ook een grote rol in de ervaring. De smartphone blijkt hier dominant:

Dit betekent dat jouw e-mails geoptimaliseerd moeten zijn voor mobiel gebruik. Een responsief design dat zich aanpast aan verschillende schermformaten is essentieel om de gebruikservaring te verbeteren.

Herkenbaarheid is essentieel

Wanneer consumenten besluiten een e-mail te openen, is merkherkenning cruciaal. 65,2% van de ondervraagden gaf aan dat het "uiterst belangrijk" is dat ze het merk of de winkel meteen herkennen in hun inbox.

Consumenten openen eerder e-mails van merken die ze meteen herkennen in hun inbox.

Waarom consumenten zich uitschrijven

De grootste vijand van een succesvolle e-mailcampagne? Te veel e-mails. De studie toonde aan dat bijna 20% van de consumenten zich uitschrijft omdat ze overspoeld worden door te frequente communicatie.

Belangrijkste redenen om uit te schrijven:

Daarnaast speelt de kwaliteit van de content een grote rol. Mails die slecht ontworpen zijn of teveel promotionele inhoud bevatten worden snel afgedaan als spam. Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden tussen frequentie en waardevolle inhoud.

Hoe vaak willen consumenten gemaild worden?

Verrassend genoeg is een groot deel van de consumenten bereid dagelijks mails te ontvangen, op voorwaarde dat deze relevant en interessant zijn. Wekelijks is echter de meest geprefereerde frequentie (25,7%).

Hoe vaak is te vaak?

De beste momenten voor e-mailcampagnes

De timing van je e-mails kan het verschil maken tussen een succesvolle campagne en een mislukte poging. Vooral in drukke periodes zoals Black Friday en de kerstperiode ontvangen consumenten de meeste e-mails.

Hoogtepunten voor e-mailverkeer:

Conclusie

E-mail blijft een onmisbaar onderdeel van de klantenervaring. Door in te spelen op de voorkeuren van je doelgroep, het optimaliseren van de mobiele ervaring en een juiste balans te vinden in frequentie, kun je de betrokkenheid van jouw klanten verhogen en hen aan je merk binden. Optimaliseer je e-mailstrategie en zorg ervoor dat je altijd relevant, herkenbaar en waardevol bent.

Wil je je e-mailmarketing naar een hoger niveau tillen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je klanten kunnen bereiken.

Denk je eerder na over radioreclame? Dan hebben we bij ons dochtermerk Spot On Radio een interessant onderzoek over het luistergedrag van de Belg voor je klaarstaan!

 

Alle blogs