Zijn senioren spaarzaam?

Senioren zijn niet alleen spaarzaam, maar ook de rijkste generatie in België en wereldwijd. Vooral de leeftijdsgroep 55-64 blinkt uit in investeren, voornamelijk in vastgoed. Laten we eens kijken naar het financiële gedrag van deze groep en enkele opvallende trends.

 Zijn senioren spaarzaam?
Dirk Van Camp - D&K Vision
Dirk Van Camp Marketing Expert
21.05.2024

Senioren zijn spaarzaam! Het is dé rijkste generatie (vooral de leeftijdsgroep 55-64) in België en bij uitbreiding in heel de wereld. Het is dé beleggingsgeneratie, in Vlaanderen vooral in bakstenen.

Laten we het even over 50-ers en bakstenen hebben …

  • 850.000 Belgen bezitten in België twee of meer woningen. Het gaat dan vooral over vakantieverblijven, studentenkoten of woningen die te huur worden aangeboden.
  • 175.000 Belgen bezitten in België drie of meer woningen.
  • 6.500 gezinnen bezitten in België tien of meer woningen.
  • 79% van alle mensen met 2 of meer woningen in België zijn ouder dan 50 jaar.

Bovenstaande cijfers spreken enkel over woningen in België. Er is geen exact cijfer over het aantal buitenlandse woningen. Wat weten we wel? In 2022 kochten 4.600 senioren een woning in Spanje (ter vergelijking in 2018 waren dat er slechts 789).

Beleggingsgeneratie

Naast investeren in bakstenen is de huidige generatie jonge senioren ook een beleggingsgeneratie. De vorige generaties senioren belegden naast eveneens in immobiliën vooral in kasbons, obligaties en spaarboekjes. De huidige generatie is actiever en geeft de voorkeur aan fondsen en individuele aandelen, al houden ze nog steeds immense reserves aan op spaarboekjes.

Senioren in Vlaanderen bezitten 67% van ons publiek vermogen!

Dat vermogen blijft trouwens groeien want vergis je niet: senioren blijven sparen. In september van dit jaar, als de miljarden van de staatsbon vrijkomen, zullen de senioren de langste rij aan de kassa vormen.

Misvattingen over uitgaven

Trendwatchers voorspelden jaren geleden dat de huidige generatie 60+ anders zou omspringen met hun geld en het meer dan vorige generaties zouden opmaken. Er was zelfs sprake van de zogenaamde SKI-generatie (Spending Your Kids Inheritance). Niks daarvan, ze blijven sparen en investeren.

Definitie Trendwatcher

Man of vrouw of genderfluïde, meestal woonachtig in Berchem of Gent centrum, in het bezit van een inferieur diploma sociologie, toegepaste psychologie, filosofie of politieke- en sociale wetenschappen die vanop een bakfiets of zetel terwijl ze quinoa eten voorspellingen maken die nooit uitkomen.

Terug naar blogoverzicht