Senioren: weg met de vooroordelen!

Wat is dat, een 'senior'? Als je 50 bent, ben je toch geen senior? Wie beslist dat? Waarom?

Senioren: weg met de vooroordelen!
Dirk Van Camp - D&K Vision
Dirk Van Camp Marketing Expert
07.05.2024

Wat is een senior?

Als reactie op onze recente nieuwsberichten krijgen we vaak de vraag: 'Maar wat is dat dan, een senior? Als je 50 bent, ben je toch geen senior? Wie beslist dat? Waarom?'

Laat me starten met een oud geschrift uit 1679 waarin de definitie van een 'oude man' staat: "Een oude man is ouder dan 40 jaar. Oude mannen zijn achterdochtig, jaloers, hebzuchtig, ongelukkig, praatziek, klagen altijd en zijn niet in staat tot vriendschap..."

Ook anno 2024 is het begrip 'senior' beladen met tal van vooroordelen. Niemand wil 'senior' zijn, behalve wanneer het gaat om een functie in het senior management.

De zelfperceptie van senioren

Senioren zien zichzelf ook anders dan andere mensen, vooral als we kijken naar de leeftijdsperceptie. Beginnen we met de leeftijdsperceptie: senioren schatten zichzelf 10 tot 20 jaar jonger dan ze daadwerkelijk zijn. Dat is te verklaren want senioren zijn gemiddeld in goede gezondheid, hebben een betere conditie dan veel jongere mensen, beschikken over meer geld dan jongere generaties en staan intellectueel en carrièrematig aan de top. We spreken hierbij over het verschil tussen psychologische leeftijd of cognitieve leeftijd.

Laten we even naar de Belgische cijfers kijken:

In onze laatste seniorenbarometer vroegen we aan 567 senioren die net 60 jaar zijn geworden, bij welke leeftijdscategorie ze zich het dichtst aangesloten voelden.

Leeftijdscategorie Percentage
Minder dan 30 jaar 12%
Tussen 30 en 40 jaar 15%
Tussen 41 en 50 jaar 18%
Tussen 51 en 60 jaar 18%
Tussen 61 en 70 jaar 19%
Ouder dan 70 8%
Ik weet het niet 10%

Verbinding met jongeren

63% van alle zestigers voelt zich eerder verbonden met jongere mensen, terwijl minder dan 20% zich eerder verbonden voelt met oudere mensen.

Tips voor marketingcommunicatie

Vijftigers bereiken

Wil je een vijftiger bereiken, gebruik dan in je communicatie mensen in de leeftijdscategorie 35-45. Investeer in eigen fotografie: een stockfoto van een grijze man met fotomodellooks en een jongere vrouw wordt als zeer doorzichtig beschouwd en vaak negatief ervaren. Gebruik beelden van mensen die verbonden zijn aan de streek en de gewoonten.

Realistische scenario's

Zoek het niet te ver in je communicatie naar jonge senioren. Als je bedden wilt verkopen, moet je niet per definitie een foto gebruiken met een koppel dat ontbijt op bed heeft; niemand doet dat echt – het geeft kruimels in bed en vereist te veel opruimwerk. Als je een salon wilt verkopen, stop dan met het laten liggen van een hond op de zetel; senioren houden daar niet van, het stinkt en er blijven haren aan je kleren hangen.

Senioren hebben een hekel aan in scène gezette situaties. Neem bijvoorbeeld spelende kinderen: een leuk idee, dat altijd werkt! Tot de styliste besluit dat ze ook een beetje 'vuil' moeten zijn om realistisch te zijn en de make-upverantwoordelijke wat slijk aan de knieën mag aanbrengen en een klein zwart veegje op een lief snoetje. Niet doen! Senioren zien daar doorheen. Als je wilt dat de kinderen wat vuil zijn, laat ze dan een half uur voor de fotoshoot spelen; je zult een natuurlijker resultaat hebben.

Perceptie van ouderdom door jongeren

Senioren zien zichzelf jonger dan ze daadwerkelijk zijn, maar hoe zien jongere mensen senioren? In 2023 vroegen we aan ruim 9.834 Europese jongeren tussen 16 en 22 jaar ‘vanaf welke leeftijd ben je oud?’ We vergeleken de resultaten met een vergelijkbaar onderzoek uit 1998.

Leeftijdscategorie Onderzoek 1998 Onderzoek 2023
Tussen 50 en 59 jaar 9% 3%
Tussen 60 en 69 jaar 31% 17%
Tussen 70 en 79 jaar 39% 25%
Ouder dan 80 jaar 20% 51%
Geen antwoord 1% 4%
Totaal 100% 100%

In de afgelopen 25 jaar is er dus veel veranderd. Jongeren beschouwen senioren nu eerder als oudere mensen vanaf 80 jaar. In 1998 lag die perceptie ruim 10 tot 15 jaar lager. De verklaring is eenvoudig: senioren zijn actiever, gezonder en welvarender. Bovendien zijn vijftigers nu vaak de ouders van 18-jarigen, waardoor de directe relatie met actieve senioren op jongere leeftijd intensiever is.

In onze volgende nieuwsbrief gaan we dieper in op de relatie tussen jongere mensen en senioren en de impact daarvan op jouw marketing.

Zullen we een keer afspreken om te praten over jouw marketingaanpak gericht op senioren?

Terug naar blogoverzicht