Sociale klasse in marketing: wat betekent het?

Je ziet het vaak staan in marketingoverzichten en budgetvoorstellen: SG 1-4 en SG 5-8. Maar wat betekent dit precies en welke opdelingen maken we?

 Sociale klasse in marketing: wat betekent het?
Dirk Van Camp - D&K Vision
Dirk Van Camp Marketing Expert
22.05.2024

In België en Nederland maken we marketingtechnisch een sociale opdeling van de bevolking in 8 groepen. Het beroep en opleidingsniveau van het gezinshoofd is hierbij van primordiaal belang. Groep 1 vertegenwoordigt de groep met de hoogste sociale welstand, terwijl groep 8 de groep met de laagste sociale welstand vertegenwoordigt. Houd er rekening mee dat groepen 7 en 8 moeilijk bereikbaar zijn, waardoor het moeilijker is om hiervan een accuraat beeld te schetsen.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Bedrijven en organisaties die investeringsgoederen, luxeproducten en bankzaken aanbieden, willen zoveel mogelijk mensen in sociale groepen 1-4 (vooral in 1-2) bereiken. Maar er is meer aan de hand. Is het je ook opgevallen dat de laatste maanden producten en merken in het middensegment steeds meer adverteren in premium media? Neem aanstaande zaterdag even Sabato (bijlage bij De Tijd) en ontdek wat ik bedoel. Iedereen wil de hoogste sociale klasse bereiken omdat daar de koopkracht zit.

Iedereen wil de hoogste sociale klasse bereiken omdat daar de koopkracht zit.

Radio en sociale klasse in Vlaanderen

Laten we even kijken naar de radio in Vlaanderen. Via welke zenders bereik je het grootste percentage consumenten in sociale klasse 1-4?

Radio 1 is dé koploper. 92% van de luisteraars van Radio 1 behoren tot sociale klasse 1-4. Geen enkele zender doet beter. Ook met Willy (81%), Studio Brussel (78%), Play Nostalgie (72%) en NRJ (71%) bereik je procentueel de meeste mensen in sociale klasse 1-4. Met Radio 2 (31%) bereik je procentueel het minste aantal consumenten in sociale klasse 1-4.

Nuance en concrete rekentools

Maar dat is wat kort door de bocht. Rekenen is de boodschap! Een korte rekensom: van alle Radio 2 luisteraars behoort slechts 31% tot sociale klasse 1-4. Maar ... Radio 2 bereikt dagelijks 1.073.000 mensen, 31% van 1.073.000 is 332.630 mensen. Dat zijn nog altijd bijzonder veel mensen. Nuance en concrete rekentools zijn zeker van toepassing.

Nuance en concrete rekentools zijn zeker van toepassing.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe sociale klasse je marketingstrategie kan beïnvloeden? Blijf op de hoogte en ontdek de nuances van effectieve marketing.

Terug naar blogoverzicht