De kangoeroegeneratie groeit!

Jongeren blijven – vooral in Vlaanderen – steeds langer thuis onder het dak van mama en papa wonen. Dit fenomeen is reeds een tiental jaar aan de gang. De vraag is: waarom? Waarom blijven jongeren steeds langer thuis wonen?

De kangoeroegeneratie groeit!
Dirk Van Camp - D&K Vision
Dirk Van Camp Marketing Expert
28.05.2024

Jongeren blijven – vooral in Vlaanderen – steeds langer thuis onder het dak van mama en papa wonen. Dit fenomeen is reeds een tiental jaar aan de gang. De vraag is: waarom? Waarom blijven jongeren steeds langer thuis wonen?

Wat is een senior?

Laten we even teruggaan naar het uitgangspunt van seniorenmarketing. Waarom spreken we van een senior? Aan de basis liggen vier factoren:

  • Rond je 55ste is je huis (meestal) afbetaald.
  • Rond je 55ste sta je (meestal) aan het toppunt van je carrière.
  • Rond je 55ste zijn (of waren) je kinderen (meestal) het huis uit.
  • Tussen je 50ste en 65ste erf je (meestal) van je overleden ouders.

Wat is een senior?

Door deze vier factoren – vooral de combinatie ervan – stijgt het beschikbare (spaar-)inkomen van senioren. Dit, naast een verschuiving in de mindset van ‘hebben’ naar ‘zijn’, is de belangrijkste reden waarom senioren een andere marketingaanpak verdienen. Anno 2024 komt echter een van de vier veranderingsfactoren onder druk te staan: kinderen verlaten het huis niet meer zo vlot.

"Anno 2024 komt een van de vier veranderingsfactoren onder druk te staan: kinderen verlaten het huis niet meer zo vlot."

Lees ook ons artikel over de vooroordelen ten opzichte van senioren.

Gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten (2023)

Nest verlaten Europa

In België woont 27,7% van alle jonge mensen tussen 25 en 30 jaar nog thuis. In Nederland is dat slechts 21,2%. Algemeen kunnen we stellen dat in Zuidelijke landen en voormalige Oostbloklanden jongeren het langst thuis blijven wonen. In Scandinavië verlaten jongeren het snelst de ouderlijke woning.

Belangrijke fenomenen achter dit verhaal

Jongeren hebben in Vlaanderen een andere relatie ontwikkeld met hun ouders. Ouders worden eerder gezien als vrienden, en heel wat privétijd brengen jongeren ook door met hun ouders.

Ouders laten inwonende kinderen ook steeds vrijer. Vroeger was de regel: "Je woont onder mijn dak, ik ben de baas, je gedraagt je zoals ik het wil." Nu is de regel eerder: "Er zijn geen regels."

De impact van comfort

De huidige generatie 20-29 is zeer verwend grootgebracht. Het zijn immers kinderen van de meest kapitaalkrachtige (senioren-) generatie ooit. Ze wonen vaak in grotere woningen, beschikken over meerdere wagens en maken mooie reizen. Jongeren willen dit comfort niet opgeven.

Moeilijke toegang tot de woningmarkt

Huizen en appartementen worden steeds duurder en banken worden steeds veeleisender. Jongeren kunnen steeds vaker geen eigen woning aanschaffen. Met een gemiddelde prijs in heel België voor een klein appartement van € 279.000 moeten jongeren bij aankoop meestal beschikken over een eigen inbreng van € 70.000 – € 80.000. Om dit bedrag te verzamelen blijven ze steeds vaker en liever kosteloos bij de ouders inwonen.

Jongeren zijn ook steeds veeleisender naar een nieuwe woning toe. Even terug in de tijd ... Jongeren kochten toen vaak een te renoveren woning voor een lage prijs. Familie hielp bij de (goedkope) renovatie van de woning. Dat is grotendeels verleden tijd omwille van twee redenen:

  • Jongeren zijn veeleisender – ze willen niet inboeten op de luxe en het levenscomfort dat ze in de ouderlijke woning genieten.
  • Senioren hebben steeds minder zin in renovatie bij de kinderen. Hierdoor ontstaat er een tweespalt: jongeren van minder begoede ouders kopen steeds later, terwijl welstellende ouders een renovatiebudget ter beschikking stellen van de kinderen waardoor de renovatie door derden kan plaatsvinden.

Nieuwe woonformules als kleiner wonen, cohousing en wonen met gemeenschappelijke delen zijn heel tof, maar niet voor onze jongeren! Jongeren vinden het logisch dat we kleiner moeten gaan wonen, maar wanneer het over zichzelf gaat, kiezen ze toch liefst voor een vrijstaande woning of een ruim appartement.

Jongeren studeren ook langer en hebben vaak later een vaste relatie. Vooral jongens blijven trouwens nog langer thuis wonen.

"Nieuwe woonformules zijn heel tof, maar niet voor onze jongeren!"

Meer weten?

Wil je meer weten over de kangoeroegeneratie en hoe je jouw marketingstrategie hierop kunt afstemmen? Neem contact op via dirk@dkvision.eu.

Terug naar blogoverzicht