Luistergewoontes Vlaanderen

Nergens ter wereld luistert men meer en langer naar de radio dan in Vlaanderen. Wij onderzochten de luistergewoontes van bij ons!

Luistergewoontes Vlaanderen - D&K Vision
Filip Breckx - D&K Vision
Filip Breckx Digital Specialist
26.01.2023

Nergens ter wereld luistert men meer en langer naar de radio dan in Vlaanderen. De Vlamingen zijn samen met de Ieren de trouwste radioluisteraars. Vlamingen ouder dan 18 jaar luisteren gemiddeld 2u09' per dag naar de radio.

En hoe ouder de Vlaming is, hoe langer hij dagelijks aan radio gekluisterd zit. De Radio 2-luisteraar spant de kroon met een gemiddelde luisterduur van zelfs 2u56' per dag!

De Vlaming is zeer trouw aan zijn favoriete radiostation

We luisteren niet alleen lang naar de radio, we zijn ook heel trouw aan onze favoriete radiozender. Niets is zo moeilijk als een nieuw radiostation lanceren. De Vlaming zapt immers niet of zeer weinig.

  • 79% van alle Vlamingen (+18) luistert altijd of bijna altijd naar hetzelfde radiostation.
  • 9% van alle Vlamingen (+18) luistert op weekbasis naar maximum 2 verschillende radiostations.
  • 8% van alle Vlamingen (+18) luistert op weekbasis naar maximum 4 verschillende radiostations.
  • 3% van alle Vlamingen (+18) luistert op weekbasis naar meer dan 5 verschillende radiostations.
  • 1% van alle Vlamingen (+18) luistert op weekbasis nooit naar de radio.

We luisteren heel de dag door naar onze voorkeurzender. Hou ouder de luisteraar, hoe vroeger deze start met luisteren. Bij Radio 2, een zender met een ouder luisterpubliek, start de luisterpiek reeds om 6 u in 's ochtends. Op een zender als MNM, een zender met een heel jong publiek, start de luisterpiek rond 7.30 u.

's Avonds neemt tv het over van radio

Na 20 u ’s avonds zakken de luistercijfers sterk. Dan schakelt de Vlaming nog altijd liefst over naar tv of Netflix. Op vrijdagavond luisteren we later naar de radio. Uit onderzoek blijkt dat veel Vlamingen op vrijdag uit (eten) gaan en dan later in de auto zitten en naar de radio luisteren.

Na 20 u daalt het succes van radio

Ook in het weekend blijven we overtuigd luisteren naar onze radiozender.

We luisteren in de auto, thuis en op het werk naar de radio

Corona heeft het luistergedrag wat door elkaar geschud. We luisteren steeds meer thuis naar de radio, omdat we ook steeds meer van thuis uit werken. Hierdoor luisteren we ook meer, omdat deze vaak de volledige dag aan blijft staan.

De grootste piek zien we echter in de auto: de ochtendspits van 6 u tot 9 u en de avondspits van 15 u 30 tot 19 u blijven de grootste luisterpieken. Ook tijdens de lunch (12 u tot 14 u) luisteren we vaak naar de radio. Maar dan wel op kantoor zelf.

Het luistergedrag van jongeren

Jongeren luisteren vooral in de auto van hun ouders naar de radio. De weg van en naar school, de sportclub of op bezoek naar oma is dé manier voor jongeren om naar de voorkeurzender van hun ouders te luisteren.

Radiostatistieken - Jongeren - D&K Vision

Hoe luisteren we naar de radio?

Ondanks alle inspanningen van de radiostations en overheden luisteren we toch nog voornamelijk naar de radio via FM.
In ongeveer 63% van alle auto’s die momenteel ingeschreven zijn is immers enkel FM-ontvangst mogelijk. Ook de vele huisradio’s kunnen vaak enkel het analoge radiosignaal ontvangen.

  • 81% van alle Vlamingen luistert nog steeds voornamelijk via FM naar de radio.
  • 8% van de Vlamingen luistert voornamelijk via DAB+ naar de radio, vooral in de auto.
  • 6% van alle Vlamingen luistert dan weer vooral via een app of internet naar de radio. Voornamelijk in een thuisomgeving via een app in combinatie met een streamingsysteem als SONOS.
  • 3% van alle Vlamingen luistert via een tv-toestel.
  • 1% luistert via een computer of tablet naar de radio.

De top 7 van best beluisterde radiostation

  1. Radio 2

    Radio 2 is de meest beluisterde radiozender in Vlaanderen met ongeveer 29% marktaandeel. De luisteraars zijn ouder, 61% is ouder dan 60 jaar, midden- en lagere sociale klasse en promotiegevoelig.

  2. Q-music

    haalt een marktaandeel van ongeveer 14%. De luisteraars zijn iets vrouwelijker, leeftijd 30-45 en midden-lagere sociale klasse.

  3. JOE

    is de sterkst groeiende zender in Vlaanderen en haalt – samen met zijn zeer populaire nevenkanalen – een marktaandeel van ongeveer 14%. De luisteraar is 30-60 jaar en midden-sociale klasse.

  4. Nostalgie

    is de familiezender in Vlaanderen met een doelgroep 35-60 jaar, midden-hogere sociale klasse. Nostalgie heeft een groot bereik bij zelfstandigen en ondernemers. Marktaandeel in Antwerpen 11%, in Limburg veel kleiner: 3%

  5. Radio 1

    is dé zender om de hoogste sociale klasse in Vlaanderen te bereiken. 8,9% marktaandeel, luisteraars hoger opgeleid, hogere sociale klasse. Hét grootste marktaandeel bij ondernemers.

  6. MNM

    is de grootste jongerenzender in Vlaanderen, 8,5% marktaandeel. Luisteraars jonger, hoger opgeleid.

  7. Studio Brussel

    de snelst zakkende zender inzake luistercijfers, was 3 jaar geleden nog de tweede zender in Vlaanderen. Bereikt mensen in alle leeftijdscategorieën en vooral hogere sociale klasse.

De digitale zenders blijven klein (zie FM luistergedrag).

Wat zijn de grootste digitale zenders?

  1. MNM Hits: bereikt ruim 400.000 mensen op weekbasis.
  2. Studio Brussel De Tijdloze: bereikt ruim 350.000 mensen.
  3. Nostalgie+: de snelst groeiende zender met een bereik van 320.000 mensen.
  4. Willy: bereik ruim 320.000 mensen.

De digitale Joe-zenders zijn samen goed voor een totaal bereik van ruim 1,1 miljoen mensen.